לא מזמן שמענו בחדשות את ההנחיות החדשות של משרד החינוך שאוסרות על מורים לקיים קשר ברשתות חברתיות עם תלמידיהם. אפשר להבין החלטה זו של משרד החינוך וזאת לאחר מספר מקרים בהם איימו תלמידים על מוריהם והכפישו את שמם באינטרנט. כנראה בהחלטה זו מקווים במשרד החינוך להציב גבולות ברורים בקשר בין מורה-תלמיד.
לאחר הכרזה זו, התפלגו המורים לשתי מחנות, החלק שבעד והחלק שמתנגד. המחנה שבעד החלטה זו מסביר שהחלטה זו באה להחזיר את הכבוד והמעמד למורה, כיום המורה הוא מישהו שלא סופרים, שאפשר לאיים עליו, שאפשר לתקוף ולהשמיץ, ואסור לו להגיב בחזרה מפחד שיאבד את משרתו.
הגישה הזו, שמאפיינת כבר חלק מההורים, מתחילה מהילדים. ומשרד החינוך מנסה להחזיר את סמכותו של המורה. בנוסף לא פעם שמענו על מקרים בהם היה קשר רומנטי בין מורה לתלמידה או ההפך, מקרים שהגיעו לבתי משפט ולתלונות על ניצול קטינים.
הגישה הזו, שמאפיינת כבר חלק מההורים, מתחילה מהילדים. ומשרד החינוך מנסה להחזיר את סמכותו של המורה. בנוסף לא פעם שמענו על מקרים בהם היה קשר רומנטי בין מורה לתלמידה או ההפך, מקרים שהגיעו לבתי משפט ולתלונות על ניצול קטינים.
בנוסף, כשהקשר בין מורה לתלמיד הופך לקשר של "חברות" ברשת החברתית, כאן המורה מאבד את סמכותו כמורה ומכוון דרך, והופך להיות "חבר" שלא לוקחים ברצינות.
מצד שני, המחנה שמתנגד להחלטה זו טוען, שכיוון שהתלמידים חיים ברשתות החברתיות דוגמה "פייסבוק", העבודה הפדגוגית הטובה ביותר צריכה להיעשות שם. אם התלמיד חי ברשת החברתית, יהיה קל מאוד לעניין אותו בחומר הנלמד בסביבה הזו שבה הוא חי.
היכולת של המורה לזהות סוגיות מורכבות הקשורות בהתפתחותו של תלמיד ובתהליך הטבעי של עיצוב זהותו העצמית, יכולה להיות מאוד מועילה ברשת חברתית שבה כל צעד מתועד. רשת חברתית נותנת לתלמידים להתבטא באופן שלא היו יכולים בכיתה או אף פנים אל פנים. הם מאפשרים לעצמם חופש שאינו תלוי במקום, בגוף או בזמן ובכך הדבר תורם באופן עצום לקשר ולהבנה בין מורה לתלמיד.
לדעתי האישית אני מונה את עצמי למחנה הראשון, שבעד החלטה זו, נכון שמורה יכול לעזור לתלמידיו ברשת החברתית מבחינה לימודית, אך אל לנו לשכוח שרשת חברתית לא רק מסתכמת בזה, לדוגמה נראה לי לא סביר שתלמידה שמורה מאשר לה חברות מתכתבת עם חברות אחרות שלה ומצרפת תמונות מחייה האישיים, שייחשפו בפני המורה וגם בפני חבריו של המורה, כאן לדעתי מתבצעת חציית הקו.
בנוסף, כשתלמיד נחשף לחייו הפרטיים של המורה בפייסבוק הוא מכיר את "חולשותיו" הכוונה כאן אם מורה נאלץ להיות קשוח בכיתה שלו בכדי שתלמידיו לא יפריעו, והתלמידים רואים בפייסבוק שהמורה הוא בן אדם נעים, מתבדח וחברמן, אז הם מפסיקים לקחת אותו ברצינות והוא מאבד את הקלף שלו שבו הוא החזיק את הכיתה.
לסיכום, החלטה זו של משרד החינוך באה לקבוע סופית שקשר בעייתי זה בין מורה לתלמיד הוא אסור בהחלט, והוא יכול להזיק יותר ממה שיכול להועיל.
משרד חינוך נגד מורים בפייסבוק
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה