במסגרת הקורס שאנחנו לומדים אצל המרצה ד"ר מילר יונה, " מחקר מתקדם בחינוך", נתנה לנו מאמר מאוד מעניין שמדבר על השפעות לחצי הקבוצה על השינוי והעיוות של שיפוטים, מאת סלומון אש.
"חוסן נפשי ובטחון עצמי סוללים את דרכו של האדם ומעצבים את חייו"
המאמר עוסק בדרכי התמודדות של הפרט לנוכח התנגדות מוחלטת של הרוב מסביבו. החוקרים ניסו להבין מה גורם לאנשים מסוימים להיכנע לדעת הרוב, למרות שדעתם מנוגדת לו, ומה גורם לאנשים אחרים לשמור על דעותיהם, ולהביען, למרות התנגדותו המוחצת של הרוב.
ממצאי הניסוי לא הפתיעו אותי – לדעתי כל אדם חווה לחצים קבוצתיים וכל אדם מגיב ללחצים אלו בצורה שונה – תגובתו של האדם תמיד תהיה תלויה בחוזק אישיותו ובביטחונו העצמי. ככל שביטחונו העצמי של האדם גבוה יותר וככל שאישיותו מבוססת יותר כך הוא לא יהסס לבטא את התנגדותו לדעות חיצוניות ואפילו באם דעותיו מבודדות אותו קיצונית מהקבוצה.
יתרונותיה של שיטת המחקר המוצגת הינם הראיונות האישיים הנערכים עם הנבדקים הקריטיים לאחר הניסוי, שבמהלכן ניתן להבין את השיקולים הפנימיים החשיבתיים שהניעו כל אחד מהנבדקים להיכנע לדעת הרוב או להתנגד לה. חסרונותיה של השיטה טמונים בחוסר הידיעה באם הנבדקים הקריטיים שאכן נכנעו לדעת הרוב ושהבינו במהלך הראיון לאחר הניסוי - כי הובלו שולל במכוון, אכן ישתפו פעולה וייחשפו את מגוון הפחדים והחששות שגרמו להם להיכנע לדעת הרוב.
סרטון: הניסוי של אש: קונפורמיות
מקורות :
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה