יום ראשון, 22 במאי 2011

לכבוד מנהל בית הספר

בקורס שלמדנו בסמסטר א " טכנולוגיות כסוכני שינוי בביה"ס" אצל המרצה דר' שרה שדה, ביקשה מאתנו  עם סיום הקורס מפגש עם מנהל ביה"ס או הפיקוח בהקשר ליצירת השינוי.  מהן התובנות שתציגו לפניו ושאתם לוקחים אתכם מקורס זה?
כתבתי מכתב למנהל בית הספר ובו :
מנהל יקר :
מאחר ואנו נמצאים בעיצומה של מהפכה פדגוגית שבה מתרחש סוף סוף מעבר רדיקלי משיטות ההוראה הסמכותניות המיושנות ששלטו בחינוך עד כה, לשיטות הוראה ולמידה קונסטרוקטיביות המבוססות על פעילויות למידה אקטיביות של התלמיד בהנחייתו המובנית חלקית  של המורה, הייתי רוצה לשתף אותך בבעיה חברתית כואבת מאד המתרחשת בקהילה בה אני חייה, ולדון עימך בדרכים אפשריות להתמודדות איתה ואפילו דרכי מניעתה, כחלק מתהליך הלמידה בבית ספרינו.
בשלושת העשורים האחרונים חלה עלייה משמעותית באחוז הילדים ובני הנוער הסובלים מעודף משקל, בכפר שלנו כמו בשאר החברה הישראלית . מסקר שפרסם משרד הבריאות, מתברר כי שליש מאחוז המתבגרים בישראל סובלים מעודף משקל.  לצערי ולדאגתי הרבים, אני כמורה, כאישה וכאם מתחילה להבין כי מימדי תופעת משקל הייתר מחלחלת גם למגזר הערבי מבלי קשר למעמד סוציו-אקונומי.
תוך כדי עבודה עם התלמידים בכיתתי;   תרגיל שבו למדנו להשתמש ולהיעזר במשוואות ובנוסחאות מתמטיות, הגענו לנתונים מדאיגים מאד בנוגע לגורמים המשפיעים על תופעת עודף המשקל בקרב ילדים ובני נוער.
השמנה לא נובעת רק מנטיות גנטיות תורשתיות, אלא בעיקר מתזונה לקוייה, חוסר פעילות גופנית, וחרדות נפשיות. בעיקר מצאנו כי השהייה מול המחשב והטלוויזיה משפיעים כמו סם על ילדים ובני נוער ומפתים אותם לבחור בשהיות ממושכות בבית, תוך כדי הימנעות מאינטראקציות פיזיות עם הסביבה. במיוחד נמצא שלילי השימוש באינטרנט, המעניק דרך להימנע מחשיפה וממגע חברתי משמעותי, תוך כדי סיפוק שפע הזדמנויות לאכילה ולנישנוש בלתי מבוקרים. העובדה שהכפר שלי נגוע בהשפעות מערביות אלו מצערת מאד, ומידי שנה אני סופרת את מספרם של התלמידים בבית הספר שלי  המתחילים לפתח עודף משקל.
מאחר והתברר כי גם החברה הערבית ישראלית פגיעה בפני השפעותיה השליליות של ההתפתחות הטכנולוגית,  וכי רשתות המזון המהיר לא עוצרות מהתפשטותן ופולשות גם לכפרים מרוחקים ברצוני להציע כי נקדיש שנת לימודים שלימה למאמץ בין צוותי למציאת דרכים להתמודד עם הבעיה ולנסות למצוא דרכי התערבות אפשריים להפחתת מימדי התופעה ויחזקו את מודעותו של הנוער בכפר לבעיית ההשמנה ולהשלכותיה על חייהם הבוגרים.
אשמח באם תשקול לאתר בתי ספר של מיעוטים אחרים בעולם המתמודדים עם בעיות אלה בדיוק, ובעזרת סביבות לימוד עתירות טכנולוגיה ננסה למצוא מידע מעמיק יותר בנוגע לבעיה זו ומציאת דרכי מניעה ופעולה יעילים.
בנוסף לשיתוף הפעולה עם עמיתים בחו"ל, נצטרך מעבדת מחשבים משודרגת יותר מזו הקיימת בבית ספרינו כיום, ובנוסף אשמח באם נזמין לכאן מרצים שיגיעו להרצות בנושאים אלו על מנת לסייע לנו יותר להבין את כוח השפעתה של התקשורת על תפיסות החיים של בני נוער ובדרכים לחזק את הבנתם בכל הקשור לתזונה נכונה, פעילות גופנית והלחצים החברתיים עימם הם מתמודדים.
באם נצליח להגיע לתוצר המפרט דרכי התמודדות ומניעה יעילים , לא רק שנצליח לממש את עקרונות הפדגוגיה החדשנית, אלא גם נצליח למנוע מילדים נוספים בעתיד את הכאב והסבל הכרוכים בדימוי עצמי נמוך, פגיעה  עמוקה בנפש, ופגיעה במעמד החברתי.

בכבוד : אימאן עאמר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה